Dnes byla dokončena oprava střechy kapličky. Po rozebrání a odstranění staré krytiny se v plné kráse zjevil krov zhotovený opravdu šikovným tesařským mistrem. Krov zřejmě pamatuje mnoho desítek let, ale je celkem zachován a potřeboval jen několik drobných oprav.
Dne 2.8.2007 se objednaná stavební firma pustila do sejmutí starých střešních tašek. Po odstranění latí a očištění původních krokví bylo konstatováno, že krov je nutné pouze na dvou místech opravit a krokve je nutné zesílit přiloženými kontra latěmi. Jiná závada na krovu nebyla nalezena. Celá střešní konstrukce byla očištěna a ošetřena proti dřevokazným houbám a hnilobě. Na nové střešní tašky byly položeny ve stejném vzoru střešní tašky „bobrovky“.
Už předem bylo rozhodnuto, že hřebenáče a nárožní hřebenáče budou položeny do pokrývačské malty, stejným způsobem jak to provedl mistr pokrývačský těch několik desítek let před námi.
Největší složitost nastala při pokládce tašek a hřebenáčů v zadní části kapličky kde bylo mnoho řezání a přizpůsobování tašek k nerovnému krovu. Dílo bylo úspěšně dokončeno a kaplička má pěknou a funkční střechu.
Finanční příspěvek na opravu kapličky poskytlo mnoho občanů Smědčic.

Foto: Josef Beránek