Letošní oslava svátku sv. Václava byla vskutku požehnaná. Ačkoliv slavnosti předcházelo velmi deštivé počasí, úderem 14,00 hod, kdy P. Kulik začal sloužit sv. mši v místní kapli sv. Václava, se na obloze objevilo slunce a bylo milým průvodcem celé této oslavy, která pokračovala na hřišti.

Za doprovodu hudby souboru Lidová hudba Chrást pod vedením Vojty Kouby, ochutnávali poutníci domácí koláče, pěnící pivo a jiné pochutiny.

Na své si pochopitelně přišli i ti nejmenší a nejmladší z nás a to potěšením z příběhu „Co dokáže loutka“, který zahráli herci z divadelního souboru V Boudě.

Korunovací této, již 3. slavnosti od jejího obnovení v roce 2005, byla soutěžní přehlídka fotografií s názvem „Smědčice mýma očima“. Za doprovodu dechové hudby Josefa Krále se místní občané a jejich přátelé mohli potěšit nádhernými fotografiemi. Pro mnohé z nás bylo překvapením, jaké nádherné prostředí spolu společně sdílíme. Díky paní R. Blechové a paní E. Šimaliakové v těchto dnech vzniká kalendář z nejlepších fotografií na rok 2008.

Večer, za zvuku kytar, praskání ohně a „vůně pečených vuřtů“ byla vyhlášena nejhezčí fotografie s názvem: „Zamrzlé zrcadlo“, autor: Oto Blecha a v dětské kategorii zvítězila fotografie s názvem: „Stříbrný strom“, autor: Bohumil Blecha.

Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří se na přípravě letošní oslavy podíleli.

Petra Kondrová