Vážení spoluobčané, milé děti.

Vy, kdo jste byli na Vánočním zpívání, nebo na loňském Dětském dnu jistě víte, že Smědčice patří v současnosti, co do věkového průměru, mezi „nejmladší“ obce v kraji. Z 250 přihlášených občanů je 48 dětí ve věku do 12 let (60 ve věku do 18).

Tato skutečnost nás přivedla k myšlence zvelebit a rozšířit jednu ze dvou odpočinkových lokalit obce. Požární nádrž a asfaltové hřiště plní funkci společenského prostoru, kde se můžeme v průběhu roku scházet a pořádat kulturní i sportovní akce. Přesto nám chybí prostor pro nejmenší.

Oslovili jsme proto několik firem, které se zabývají realizací dětských hřišť. Po pečlivém zvážení jsme vybrali firmu Tomovy parky, jejíž sortiment a nabídka nejlépe plní naše představy. Vybrané herní prvky, včetně půdorysu hřiště, budou k nahlédnutí při Dětském dnu a poté na OÚ. Uvědomujeme si, že obec, disponující rozpočtem 2 mil. Kč ročně, nemůže plně hradit náklady na hřiště (370 tis.), proto jsme v lednu požádali o dotaci z programu „Oranžové hřiště“, kterou vypisuje ČEZ (žádali jsme o 300 tis.). Bohužel nám přišlo vyjádření, že jsme nebyli úspěšní (ze 700 žádostí bylo vybráno 30).

V současnosti hledáme další možnosti získání prostředků na realizaci dětského hřiště (nejen z dotačních programů). Pokud by někdo z Vás mohl přispět zkušenostmi, či radou, kontaktujte mně osobně, telefonicky nebo e-mailem (607763745, sosna16@seznam.cz).

Předem děkuji za jakýkoli nápad, či inspiraci. S pozdravem Vláďa Sosna.