Vážení spoluobčané, 

je možnost, objednat si tuto knihu, pokud by měl někdo zájem, je historie, na kterou by se nemělo zapomínat. 

Více již slovo autora:

 

Při práci na své nové knize „Život, boj a smrt pod sedmi vlajkami“- Češi a Slováci 1914-1920 – jsem při studování dokumentů, archiválií, deníků českých vojáků a legionářů nalezl na stránkách Národního pedagogického musea „Seznam pomníků 1. světové války v obcích ČR“ a tudíž i informaci o pomníku ve Vaší obci.  Jejich celkový počet, tedy jeden tisíc pět set čtyřicet jedna (1541) mne velice příjemně překvapil. A také to, že i po sto letech a po několika změnách režimů tyto památníky na naše vojáky z dob 1. svět. války stále stojí. Obyvatelé obcí i jejich zástupci tedy na své rodáky nezapomněli. Což podle mne ukazuje, že jsme lepší, než se nám mnozí snaží vnutit.

          Znamená to, že je pravděpodobné, že i ve Vaší obci dodnes žijí potomci onoho milionu čtyřista tisíc Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří narukovali do světové války. A z nichž dnes neuvěřitelných 140 000 padlo a 250 000 bylo vážně zraněno.

          Bohužel však se o nich ve školách prakticky už více než půl století neučí, takže o nich ani jejich potomci mnoho nevědí. Třeba to, že čeští vojáci bojovali nejen jako pěšáci, ale třeba i  námořníci, že slavní kapitáni rakouských ponorek byli Češi, že české kanonýry si dodnes dobře pamatují Italové. Naši dělostřelci v Rakouské armádě bojovali jako součást Osmanských vojsk i na Sinaji při bojích o Suezský průplav, i jako „horští myslivci“ v Italských a Slovinských Alpách ve výškách nad 2500 m n. m, a to na rakouské i italské straně, že našinci byli také válečnými piloty na obou stranách fronty, že geniálně používali a sami vyráběli proslavené obrněné vlaky jak na Sibiři, tak při osvobozování ČSR od Maďarů, atd., atd.

          V Ruské armádě v tzv. České družině byly vytvořeny proslavené a obávané  oddíly „čs. výzvědčíků“, (cosi jako předchůdců slavných „commandos“) , které pak po jejich úspěších vytvářely z českých vojáků také rakouská, ale  francouzská i srbská armáda, a také  čs. legie.

          V knize jsem pro lepší autenticitu použil i necenzurované deníkové záznamy českých vojáků v rakouské armádě, i dokumenty o vzniku legií a heroické „sibiřské anabázi“.

          Byl bych velice rád, kdybyste mohli dát nějak na vědomí občanům obce, a hlavně potomkům těch, jejichž jména jsou na pomnících, že takováto kniha, kde se mohou o našich předcích dozvědět více, existuje a byla napsána sice pro všechny, ale hlavně pro ně. Protože mají být na co hrdi.

Pokud by je i Vás kniha zajímala, třeba i pro kronikáře či učitele dějepisu, jsem dojednal, že knihu  lze objednat  se slevou a s podpisem autora.  

      Konečná cena 349 Kč je včetně poštovného .V případě dobírky k ceně +20 Kč.

Objednat lze  na adrese kaiserova@jonathanlivingston.cz.

S pozdravem a s díky za péči o pomník našim padlým vojákům.

Václav Vlk st.

autor.