Zastupitelstvo obce vzalo na vědomí výsledek kontroly MV ČR, která proběhla na OÚ Smědčice 28. 1. 2020. Nalezeny 2 pochybení:

1) porušení  § 12 odst. 4 věty druhé zákona o obcích – některé chybějící údaje v evidenci právních předpisů obce 

2) porušení  § 14 odst. 5 písm. d) InfZ zákona o svobodném přístupu k informacím – v některém případě poskytnutí informací dle zákona o svobodném přístupu k informacích po zákonem stanovené lhůtě (kdy jako datum doručení byl brán termín přihlášení odpovědné osoby do DS, a ne datum podání žádosti)

Dále vzalo zastupitelstvo  na vědomí  již provedená odstranění nedostatků – doplnění evidence právních předpisů obce  tak, aby obsahovala všechny náležitosti požadované § 12 odst. 4 zákona o obcích  a nápravná opatření k zamezení opakování chyb – žádosti o informace budou řádně vyřizovány ve lhůtě 15 dnů od data podání žádosti, stanovené v § 14 odst. 5 písm. d) zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Podklady za kontrolované období : jednací řád zastupitelstva obce, vedení úřední desky, zápisy ze zasedání + oznámení o jejich konání,  záměry obce nakládat nemovitým majetkem a následné úkony a právní jednání, zvolení finančního a kontrolního výboru a jejich složení, vybraná podání občanů spadající do samostatné působnosti obce, včetně doložení způsobu jejich vyřízení, obecně závazné vyhlášky vydané v kontrolovaném období a jejich evidence, soubor povinně zveřejňovaných informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím, vč. výroční zprávy o činnosti, spisový materiál vedený k vyřízeným žádostem o poskytnutí informací v režimu zákona o svobodném přístupu k informacím, dohody či smlouvy uzavřené v rámci pracovněprávního vztahu mezi obcí a členem zastupitelstva obce, kronika obce.

 

Protokol o výsledku kontroly byl po doručení z MV zaslán e-mailem zastupitelům obce k seznámení.